Rady a tipy pro správné používání horkovzdušné fritézy:
Čerstvě nakrájené hranolky nechte cca 30 min ve vodě, aby se z nich omyl škrob. Před fritováním je důkladně osušte.
Aby se dosáhlo křupavé a křehké struktury, můžete přidat lžíci oleje. Ještě lepší je suroviny rovnoměrně olejem potřít nebo postříkat (olejem ve spreji). Všechny suroviny promíchejte s olejem nejlépe ještě před vložením do fritovacího košíku. Nikdy však nedávejte příliš mnoho oleje - lepší je olejem spíše šetřit. Pamatujte na to, že se jedná o horkovzdušnou fritézu, kde se olej téměř nemusí používat.
Hranolky doporučujeme každých 5 – 10 min fritovaní protřást, aby se ufritovaly rovnoměrně.
V této fritéze můžete připravovat i pokrmy určené pro přípravu v troubě.
Menší množství je fritováno rovnoměrněji než velké množství.
Tenčí hranolky budou křupavější než hranolky silnější.
Pokud chcete upéci koláč, cheesecake nebo quiche, pečící plech či pečící formu vkládejte do fritovacího košíku.
Fritézu můžete používat i pro rozehřívání potravin – nastavte teplotu 150 °C a nechte rozehřávat cca 10 minut.
Suroviny, které se připravují na stejnou teplotu, je možné do košíku vložit současně a fritovat je dohromady.
Zmražené suroviny nechte předem vždy rozmrazit.
Při přípravě můžete na dno fritovacího koše vložit pečící papír nebo alobal. Ale pokud se takto rozhodnete, buďte velmi opatrní jak postupovat: Nesmí být překryto celé dno koše. Je potřeba nechat část dna volného, tak aby byla zaručena dokonalá cirkulace vzduchu. Pokud jste vložili folii/papír, je nutné aby na ni byla dostatečná vrstva surovin, aby se folie/papír nezvedla foukajícím horkým vzduchem.
Nastavení teplot a časů pro fritování potravin v horkovzdušné fritéze: